Jaarlijks Seminar Toezicht

Jaarlijks Seminar Toezicht

In het kort

• 31 januari 2025
, 11:00
 - 16:00 uur
MECC Maastricht, Forum 100, 6229 GV
Maastricht
Taal: Nederlands
PE-Uren: 4
Kosten: €495 (vrijgesteld van BTW)

Contact

Jaarlijks Seminar Toezicht  Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programmadirecteur & Assistant Professor in Corporate Governance
+31 6 288 24 290

Netwerkgovernance: Next Level

Balanceren tussen Organisatiedoelen en Maatschappelijke Impact

Op 31 januari 2025 bent u van harte welkom bij de vierde editie van ons jaarlijks seminar.

Veel maatschappelijke opgaven rondom bijvoorbeeld kwaliteit van leven, leefbare wijken, duurzaamheid en digitalisering lijken effectiever aan te pakken wanneer organisaties samenwerken. Organisaties doen dit – soms noodgedwongen – steeds vaker via netwerken. Denk bijvoorbeeld aan publiek-private samenwerkingen in de energietransitie of regionale zorgnetwerken die complexe zorgvraagstukken coördineren. Deze netwerken zijn vaak sector-overschrijdend, langjarig en gelaagd. Samenwerken in netwerken roept vragen op over de benodigde flexibiliteit en handelingsruimte voor bestuurders, evenals over hoe om te gaan met het spanningsveld tussen compliance (wat mag) en maatschappelijke impact (wat nodig is).

De centrale vraag van het seminar luidt: hoe ziet de rol van de RvT/RvC eruit in de context van toenemende samenwerking tussen organisaties via netwerken? Voor raden van toezicht ontstaan daarbij nieuwe uitdagingen, zoals de vraag waarop precies toezicht wordt gehouden. In een regionaal zorgnetwerk, bijvoorbeeld, rijst de vraag of toezicht zich moet richten op het bereiken van de doelen van de eigen organisatie, of op de bredere netwerkdoelen, zoals het verbeteren van de regionale zorgkwaliteit. Wordt de rol van de RvT/RvC in zulke situaties fundamenteel anders, of gaat het om aanvullende verantwoordelijkheden? Daarnaast is het belangrijk om te bepalen vanuit welk belang of perspectief dit toezicht plaatsvindt. Bij een samenwerking in de energietransitie kan de raad bijvoorbeeld moeten afwegen of het belang van de eigen organisatie vooropstaat, of dat het maatschappelijke doel van CO₂-reductie prioriteit krijgt. Een andere relevante vraag is hoe toezicht op netwerken optimaal kan worden ingericht. Dit omvat aspecten zoals informatievoorziening, beoordelingskaders en interventiemogelijkheden. Hoe kun je bijvoorbeeld tijdig signaleren wanneer een netwerk als geheel niet functioneert, terwijl individuele partners ogenschijnlijk hun afspraken nakomen? Hoe verkrijg je informatie over de uitkomsten en impact van de gezamenlijke activiteiten? En welke interventies staan een raad van toezicht ter beschikking in een dergelijk netwerk?

Het doel van dit seminar is om deze vragen te verkennen, kennis te delen aan de hand van actuele cases en best practices, en te reflecteren op uw rol als toezichthouder bij organisaties die samenwerken via netwerken. Deelnemers krijgen concrete handvatten en nieuwe inzichten om hun rol als toezichthouder binnen netwerken effectief te vervullen.

Wilt u ook bij dit unieke seminar aanwezig zijn en sparren met andere bestuurders en toezichthouders? Schrijf u dan in!

Programma en tijden

Keynote-spreker is Diederik Hommes, die vanuit zijn brede bestuurlijke en toezichthoudende ervaring reflecteert op het thema. Hij belicht de noodzaak en dynamiek van samenwerking in netwerken, demystificeert het begrip toezicht op netwerken, en biedt praktische handreikingen voor bestuurders en toezichthouders om effectiever te zijn in de netwerksamenleving. Zijn motto: “Waarom zouden we het moeilijk maken als het ook eenvoudig kan” zet de toon voor een pragmatische en toegankelijke aanpak. Aansluitend verbindt Bronia Vermaas het centrale thema met de rol van beroepsverenigingen van toezichthouders, waarbij ze ingaat op hoe haar organisatie toezichthouders in netwerken ondersteunt. Na de lunch volgen parallelsessies waarin actuele casuïstiek centraal staat. Deze sessies bieden deelnemers de mogelijkheid om praktische inzichten op te doen en ervaringen te delen over complexe netwerkvraagstukken. De middag wordt afgesloten met een interactieve paneldiscussie in de vorm van een “fauteuilsessie”, waarin de sprekers in gesprek gaan over de uitdagingen en kansen van toezicht op netwerken. De aansluitende netwerkborrel biedt een kans om de discussie voort te zetten en nieuwe professionele contacten te leggen.

  • 10:00 – 11:00 uur Ontvangst
  • 11:00 – 11:10 uur Welkomstwoord
  • 11:10 – 12:10 uur Keynotespreker Diederik Hommes
  • 12:15 – 12:30 uur Bronia Vermaas
  • 12:30 – 13:30 uur Lunch
  • 13:30 – 15:15 uur Break out sessies door Patrick Kenis, Cor van Montfort en Eveline van Westerop
  • 15:15 – 16:00 uur Fauteuilsessie
  • 16:00 – 17:00 uur Netwerkborrel

Sprekers

DIEDERIK HOMMES – Diederik Hommers is partner bij organisatieadviesbureau Rijnconsult, interim-bestuurder, en commissaris sinds 2007 bij woningcorporaties en kinderopvang. Op dit moment is hij voorzitter RvC bij Woonin in Utrecht en Zayaz in Den Bosch. Hij adviseert overheden en maatschappelijke organisaties over governance, samenwerkingsvraagstukken en organisatie-ontwikkeling. Regelmatig begeleidt hij colleges van B&W, Raden van Bestuur en Raden van Toezicht bij teamontwikkeling en zelfevaluaties.

BRONIA VERMAAS – Bronia Vermaas heeft een rijke ervaring als leidinggevende en toezichthouder in de semipublieke sector, zowel in de volkshuisvesting, als in het onderwijs en de zorg. Als directeur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties is ze de afgelopen twee jaar onder andere actief betrokken bij de evaluatie van de Governancecode Woningcorporaties, de ontwikkeling van de werkwijze Solidariteit in de woonsector en de pilot leergang ‘Toezicht op Netwerken’ in samenwerking met University van Tilburg. Met vooruitstrevende inzichten schakelt Bronia moeiteloos tussen de dynamiek van de VUCA-maatschappij waarin wij leven en de uitdagingen van toezicht binnen complexe netwerken. Bronia heeft een sterke focus op het creëren van duurzame relaties en het waarborgen van het maatschappelijk belang. In haar rol als directeur van de VTW helpt ze de kwaliteit van het interne toezicht in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

PROF. DR. PATRICK KENIS – Patrick Kenis is sinds 2018 hoogleraar Public Governance aan de Tilburg School of Economics and Management (Tilburg University). Daarvoor was hij Academic Dean van Antwerp Management School en TIAS School for Business and Society, Tilburg. Tussen 2000 tot 2007 was hij Hoogleraar Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van het Departement Organisatiewetenschappen. Eerder werkte hij aan de Vrije Universiteit (Amsterdam), de Universiteit van Konstanz (Duitsland) en het European Centre for Social Welfare Policy and Research (in Wenen). Hij studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel en promoveerde aan het European University Institute in Firenze (in 1989). Hij heeft een brede sociaal-wetenschappelijke onderzoekservaring op het gebied van organisaties, inter- en intra-organisatorische relaties en netwerken. De focus van zijn onderzoek richt zich vooral op de governance en effectiviteit van de samenwerking in multi-organisatienetwerken. Op dat terrein heeft hij een groot aantal publicaties op zijn naam staan alsook een groot aantal onderzoeksopdrachten uitgevoerd. Hij heeft aan verschillende universiteiten gedoceerd en doceert ook regelmatig in executive opleidingen en is spreker op congressen, studiedagen en bijeenkomsten van professionals en bestuurders.

Dr. COR VAN MONTFORT – Cor van Montfort is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan Tilburg University. Hij doet onder andere onderzoek naar toezicht in en op organisatienetwerken in de domeinen onderwijs, sociaal wonen, veiligheid en zorg. Daarnaast is hij lid en vice-voorzitter van de Onderwijsraad, en lid van de raad van toezicht van onderwijsexpertisecentrum Bazalt Groep. Tot 2019 was hij o.a. als projectleider, afdelingshoofd en programmamanager verbonden aan de Algemene Rekenkamer en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij leidde onder andere onderzoeken naar publiek vastgoed, goed bestuur, publiek ondernemerschap en de bedrijfsvoering bij onderwijsinstellingen. Van 2007 tot 2015 was hij als bijzonder hoogleraar ‘goed bestuur bij publiek-private arrangementen’ verbonden aan Tilburg University.

EVELINE VAN WESTEROP – Eveline van Westerop CMC is organisatie-antropoloog, toezichthouder, partner en gekozen algemeen directeur van Rijnconsult Holding*. Ze werkt vanuit de kracht van verbinding en samenwerking, waarbij ze zich richt op strategie, besturing en inrichting, leiderschapsontwikkeling, en alles wat nodig is om de keten en het netwerk krachtiger te maken. Daarnaast is zij voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Milieukeur. Vanuit de verschillende rollen die ze bekleed heeft ze een fascinatie voor sociale en psychologische veiligheid in organisaties.

Doelgroep

De doelgroep betreft alle deelnemers aan onze reguliere masterclasses en opleidingen die graag op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen in “de wereld van het toezichthouden”.

Permanente Educatie

Het seminar kwalificeert voor 4 PE-uren . Hiermee voldoet u, door deelname, aan de eis van Maastricht University om in het kader van Permanente Educatie jaarlijks minimaal één masterclass te volgen om ingeschreven te blijven in het register.

Partners

Maastricht University | UMIO en Supervisie Limburg organiseren deze bijeenkomst samen met onder andere:

  • Bestuurderscentrum
  • C3 Adviseurs en Managers
  • ORGfit
  • Rijnconsult
  • HRTouchpoints
  • VTW

Aanmelden

Mogen we rekening houden met uw komst? Voor een goed verloop van de organisatie vernemen we graag of u aanwezig bent. Aanmelden kan via de aanmeldpagina van Bestuurderscentrum.

10:00 – 11:00 uur Ontvangst

11:00 – 11:10 uur Welkomstwoord

11:10 – 12:10 uur Keynotespreker Diederik Hommes

12:15 – 12:30 uur Bronia Vermaas

12:30 – 13:30 uur Lunch

13:30 – 15:15 uur Break out sessies door Patrick Kenis, Cor van Montfort en Eveline van Westerop

15:15 – 16:00 uur Fauteuilsessie

16:00 – 17:00 uur Netwerkborrel

Contact

Jaarlijks Seminar Toezicht Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programmadirecteur & Assistant Professor in Corporate Governance
+31 6 288 24 290

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit programma? Neem dan contact met ons op!

Inzichten

Laatste nieuws

Andere programma's

Download ons programmaoverzicht

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.