Toezichthouders worden met enige regelmaat geconfronteerd met geschillen in de onderneming. Die geschillen kunnen betrekking hebben op het functioneren van het bestuur maar ook op de opstelling van bijvoorbeeld aandeelhouders of andere bij de onderneming betrokken stakeholders. Wat zijn in dergelijke situaties de do’s en de dont’s voor de toezichthouder? En aan de hand van welk (juridisch) kader wordt het optreden van de toezichthouder (achteraf) beoordeeld?
Wanneer een in de onderneming gerezen geschil niet (alsnog) in der minne wordt opgelost, kan dit leiden tot één of meer juridische procedures. De in Amsterdam zetelende Ondernemingskamer (OK) is een gespecialiseerde rechter voor het beslechten van dergelijke geschillen. De Ondernemingskamer heeft verregaande bevoegdheden om tot een oplossing te komen. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt aandacht besteed aan het type geschillen dat aan de Ondernemingskamer wordt voorgelegd. Bekeken wordt op welke wijze de Ondernemingskamer kan bijdragen aan het bereiken van een oplossing.
Door recente (en te verwachten) wetswijzigingen zal de rol van de Ondernemingskamer naar verwachting alleen nog maar verder toenemen, zodat elementaire kennis op dit terrein voor iedere toezichthouder een must is.
Spreker
REMIE HUIJS – Remie Huijs is sinds 1993 advocaat en als partner verbonden aan Holla legal & tax. Hij heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van geschillen in de onderneming. Daarnaast adviseert Remie bij de verkoop van ondernemingen. Remie is verbonden aan diverse postacademische opleidingsinstituten en doceert op het terrein van aandeelhoudersgeschillen, conflicten in de onderneming alsmede fusies & overnames. Daarnaast is Remie lid van de redactie van Actuele Rechtspraak Ondernemingspraktijk (ARO), in welk tijdschrift alle uitspraken van de Ondernemingskamer aan de orde komen.
Doelgroep
Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, secretarissen, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: