Het maatschappelijke belang van vrijwilligerswerk is onmiskenbaar groot. Schattingen geven aan dat 1 op de 2 inwoners in Nederland zich inzet als vrijwilliger in kleine, middelgrote en/of grote vrijwilligersorganisaties. Gemiddeld een halve dag per week. Hoe zit die wereld van vrijwilligerswerk eigenlijk in elkaar en wat is er bijzonder aan dergelijke organisaties? Is ook hier sprake van concurrentie en wat is de invloed van geld? Hoe ga je goed met elkaar om en met welke aspecten qua cultuur en gedrag heb je te maken? Wat zijn kansen en valkuilen en wat komt erbij kijken om goed bestuur en toezicht in te richten?
Ook het bedrijfsleven kijkt steeds nadrukkelijker naar deze wereld. De verbinding tussen ondernemen en maatschappelijke inzet wordt sterker, ingegeven door duurzame ambities, rapportageverplichtingen of samenwerkingsverbanden met maatschappelijke partners. Hierdoor ontstaan nieuwe vormen van samenwerking, vaak rondom complexe maatschappelijke vraagstukken. Zulke samenwerkingen brengen niet alleen maatschappelijke meerwaarde, maar dragen ook bij aan een positief imago en een aantrekkelijk werkgeverschap.
In deze masterclass krijg je inzicht in de waarde van vrijwilligersorganisaties, de wereld van de vrijwilliger en handvatten om succesvol samen te werken met, leiding te geven aan, en toezicht te houden op vrijwilligersorganisaties – die vrijwel altijd opereren in meer of minder succesvolle coalities.
Spreker
IR. ONNO VAN DE WETERINGH – Onno is al ruim 15 jaar actief in de start, opbouw en doorontwikkeling van verschillende vrijwilligersorganisaties. Momenteel is hij (vrijwillig) bestuurslid van het landelijk bestuur van de Vereniging Voedselbanken Nederland met 14.000 professionele en uitsluitend onbetaalde vrijwilligers. Naast zijn portefeuille ‘Vrijwilligers’ ontwikkelt hij congressen; het laatste jaar met als thema’s: “Kinderen geen honger meer” en “Een vuist tegen voedselarmoede”. Verder is hij programma manager voor door de EU verstrekte subsidies uit het ESF-fonds.
Doelgroep
Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclass wordt georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: