De maatschappelijke opvattingen over integriteit en belangenverstrengeling zijn de laatste jaren strenger geworden. Wat vroeger vanzelfsprekend was, is nu onoorbaar. Er zijn allerlei codes en regelingen gekomen wat wel en wat niet mag. Met middelen als openbare aanbesteding wordt getracht vriendjespolitiek te voorkomen. In toenemende mate wordt ook om transparantie van relaties tussen partijen gevraagd. Die transparantie leidt al snel weer tot een publiekelijk oordeel dat iets ‘fout’ is of dat er sprake is van belangenverstrengeling, ook al zijn daar geen aanwijzingen voor. Aan de andere kant zijn er mensen, die het vanzelfsprekend vinden om functies te combineren, waar voor anderen duidelijk sprake is van een conflict of interest.
Recent is ook ‘grensoverschrijdend gedrag’ een belangrijke integriteitskwestie geworden, waarbij niet altijd duidelijk is wat er mee bedoeld wordt en of er daadwerkelijk sprake is van zulk gedrag dan wel dat de term wordt gebruikt in een machtsstrijd.
Vanuit governance oogpunt is voor toezichthouders en bestuurders de vraag hoe je met integriteit in je eigen organisatie omgaat. Wat vind je wel en wat niet een verstrengeling van belangen? Hoe ga je om met het ongrijpbare begrip ‘de schijn van belangenverstrengeling’? Kun je die schijn vermijden of ontstaat dan een onwerkbare situatie? Hoe ga je ermee om als iemand een mogelijk belangenconflict meldt? En nog meer als hij het niet meldt en dit pas later duidelijk wordt. Hoe ga je om met een melding of vermoeden van een integriteitsschending en/of ongewenst gedrag.
In de Masterclass ‘Integriteit en Belangenverstrengeling’ komt aan de orde wat onder deze begrippen wordt verstaan en in welke context ze gezien moeten worden. Aan de hand van voorbeelden worden de begrippen concreter gemaakt. Vervolgens wordt ingezoomd op de praktische kant. Hoe komen integriteitsvraagstukken in een organisatie aan de orde? Welke processen zijn mogelijk om ze aan de orde te stellen? Hoe voorkom je krampachtig reageren aan de ene kant en een te losse omgang aan de andere kant? Hoe worden binnen en buiten verbonden, want na een zorgvuldige afweging kun je in de RvT/RvC wel vinden dat er geen conflicterend belang is, maar de buitenwereld kan daar heel anders over denken. Hoe is de rolverdeling tussen bestuur en toezicht en hoe veranderen die rollen als de bestuurder zelf in het geding is?
De Masterclass geeft de deelnemers een referentiekader en helpt om met dit soort vraagstukken in de eigen organisatie om te gaan. Naast kennis en voorbeelden van elders kan – in vertrouwelijkheid – ook eigen problematiek van de deelnemers aan de orde komen.
Spreker
DR. IR. HANS HOEK – Hans Hoek is de docent voor deze masterclass. Hans Hoek was governance adviseur in verschillende not-for-profit sectoren, interim-bestuurder in de gezondheidszorg en directeur/partner van adviesbureau C3 adviseurs en managers. Hij is gepromoveerd op governance in de gezondheidszorg en droeg bij aan verschillende governancecodes voor die sector. Het model dat hij voor zijn dissertatie heeft ontwikkeld blijkt ook goed bruikbaar voor andere semipublieke sectoren. Hans is associé van C3 adviseurs en managers te Utrecht Leusden. Na het beëindigen van zijn praktijk als governance-adviseur en interim-bestuurder is hij actief als docent en schrijver op het gebied van governance, de gezondheidszorg en het adviesvak.
Doelgroep
Deelnemers hebben ervaring als toezichthouder en/of bestuurder dan wel bereiden zich voor op een dergelijke rol. De Masterclass s tevens expliciet bedoeld voor directeuren en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals bestuurssecretarissen, advocaten en accountants of externe toezichthouders. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: