De strategische blik van maatschappelijke organisaties verschuift van interne besturing naar horizontale samenwerking in netwerken. Vraagstukken van wonen, zorg, klimaat, welzijn, leren en opgroeien eisen een integrale visionaire benadering. Alleen met horizontale samenwerking in het regionale speelveld kan vooruitgang worden geboekt in de grotere vraagstukken. Samenwerking is noodzakelijk om te voorkomen dat iedere organisatie haar eigen weg optimaliseert en daarmee “concurreert” in het maatschappelijke speelveld. Er is geen weg terug, want de vraag groeit en de middelen in zowel arbeid als geld zijn beperkt.
Resultaat boeken in het regionale speelveld van maatschappelijke organisaties tussen markt, overheid en samenleving vraagt om meer dan stuurmanskunst.
Deze verschuiving van het speelveld is nieuw en ontdekkend. Wat is typisch aan horizontale samenwerkingen? Welke bestuurlijke drukte is nuttig? Hoe verhouden overheden en maatschappelijke organisaties zich tot elkaar? Wat betekent de afwezigheid van hiërarchie in het regionale speelveld? Welke dilemma’s en vragen passen op de agenda van de toezichthouder? Wat betekent dit voor de samenstelling en de scope van de RvT? Hoe ziet een toezichtvisie op samenwerking in netwerken eruit?
Reflectie op theorie en praktijk worden behandeld in deze masterclass.
Spreker
EPPIE FOKKEMA – Eppie is actief als bestuurder, toezichthouder en adviseur op het gebied van zorg, wonen en lokale overheid. In deze rollen was hij initiatiefnemer of regisseur bij meer dan 15 fusies en overnames. Sinds de economische crisis 15 jaar geleden heeft Eppie zich gespecialiseerd in netwerksamenwerking op het gebied van duurzaamheid en wonen en zorg en was hij betrokken bij alliantievorming in een vijftal regio’s. Thans is hij actief als voorzitter van de raad van bestuur van Archipel Zorggroep in de brainport regio Eindhoven. Als zodanig is hij o.a. voorzitter van het bestuur arbeidsmarkt zorg en welzijn Zuidoost Brabant, is hij lid van de regioraad zorg en welzijn (IZA), de kernraad vitaal in Brainport, de regionale stuurgroep wonen en zorg en initiatiefnemer van de regionale arbeidsmarktcoöperatie FAIR. Bij Archipel heeft hij samen met de raad van toezicht samenwerking in beeld gebracht en de toezichtvisie op samenwerking ontwikkeld.
Doelgroep
Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclass wordt georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: