Wat zou het mooi zijn als alles wat we doen ten dienste staat van onze klant of burger? Dan we weten dat de dagelijkse resultaten die we boeken bijdragen aan datgene dat voor onze organsatie of stad telt. Dat iedere medewerker ziet wat zijn/haar activiteiten bijdragen aan het grotere geheel. Dat heet: Sturen op Effecten. Aan de hand van deze techniek maken we onderbouwde keuzes, hebben we een stuur in handen en verkleinen we onvoorspelbaarheden.
We pakken er tevens integrale opgaves mee vast. Samen aan tafel (met partners van binnen of buiten de organisatie) om vanuit verschillende perspectieven naar opgaves te kijken. Niet meer vanuit een verkokerde blik resultaten boeken maar samen ieder vanuit een eigen expertise of aandachtsgebied. Het bouwen van een woonwijk bestaat niet (meer) enkel uit het stapelen van stenen. Het zijn ook de expertises omtrent sociale cohesie, leefbaarheid, duurzaamheid, voorzieningen, infrastructuur en zelfredzaamheid die samen aan deze opgave werken.
Maar bouwen vanuit sturen op effecten gaat niet op een wankele basis. De fundering moet staan. Samen kijken we wat daarvoor nodig is en ruimen daarbij de buzz op die we daarbij tegen komen. We maken keuzes vanuit een gezamenlijk gedragen strategische visie en halen de klant of burger letterlijk naar binnen. Deze kan er vervolgens op vertrouwen dat wij ons niet laten afleiden door zaken die ons weghouden van onze opgave.
En het mooie is dat dit alles gebouwd is op kennis die u als professional al lang in huis heeft. Hoe mooi is dat! Je moet er wel geloof in hebben! Daar komen we op terug tijdens de masterclass Sturen op Effecten: De impact van jouw activiteiten op mens en maatschappij.
Tijdens deze masterclass Sturen op Effecten zullen deelnemers niet alleen geïnspireerd worden door dit krachtige concept, maar ze zullen ook concrete kennis opdoen over verschillende stuurmodellen en voorbeelden vanuit de gemeente Weert die laten zien hoe je deze modellen in de praktijk kunt toepassen. Bovendien hebben deelnemers zelf de gelegenheid om actief te oefenen met het toepassen van deze modellen op de eigen situatie. Kortom, een hands-on ervaring waarbij we de theoretische concepten omzetten in tastbare vaardigheden.
Spreker
DRS. JEROEN VAN VEEN – Jeroen van Veen is de inleider en de gespreksleider voor deze masterclass. Met een studieachtergrond in Bedrijfseconomie, Sociale psychologie en Control is Jeroen van Veen zakelijk actief geweest binnen de profit en de non-profit sector, in zowel commerciële als de beheersmatige functies. Dit alles in rollen op het gebied van financiële advisering, marketing, concern- en businesscontrol, risk, auditing, projectleiding en management. Zijn focus ligt daarbij vooral op de verbinding van commercie/bestuur en control. Momenteel is Jeroen werkzaam als concerncontroller voor de gemeente Weert. In deze functie begeleidt hij directie en management onder meer in een effectieve aansturing van de organisatie en de verdere werking van de PDCA cyclus. Voordat hij bij de gemeente Weert is gestart, is hij circa 22 jaren werkzaam geweest in de financiële sector. Zijn ervaringen uit de profit heeft hij meegenomen naar de non-profit. Een belangrijke drijfveer voor hem in de non-profit is de route van input- naar waardensturing.
Doelgroep
- Leden van raad van bestuur/directie
- Commissarissen en andere toezichthouder
- Interne en accountants/controllers
Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: