Misschien is leiderschap wel het meest cruciale risico van elke organisatie. Maar hoe weet je nu als RvT dat dat oké is? Hoe toets je dat?
Het gedrag en de cultuur in een organisatie wordt voor een belangrijk deel bepaald door hoe de leiding daarin voorgaat. Als Raad van Toezicht ben je daarop aanspreekbaar. Maar hoe maak je die verantwoordelijkheid waar? Hoe voorkom je dat je pas in actie komt als de bom barst en alle vuile was op straat ligt?
In deze Masterclass gebruiken we actuele wetenschappelijke inzichten van de ‘Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen’ als inspiratiebron om te komen tot een reflectievenster dat je als RvT helpt om vroegtijdig te zien in welke mate het leiderschap binnen je organisatie een risico vormt.
En onze belofte is: dit reflectievenster is ook effectief als je contact als lid van de RvT met je bestuurder(s) beperkt is.
De opbrengst van deze Masterclass:
– Je kent de meest actuele wetenschappelijke inzichten over de invloed van de leiding op het gedrag en de cultuur in je organisatie (het ‘waarom’)
– Je beschikt over een reflectievenster, waarmee je signalen van potentieel falend leiderschap snel herkent (het ‘wat’)
– Je weet wat je te doen staat om vroege signalen van potentieel falend leiderschap direct op te pakken (het ‘hoe’)
Spreker
FRANS WILMS – Frans Wilms was lid van diverse Raden van Toezicht en is oprichter van Leiderschapsdomeinen. Hij leidt leiders en professionals op in verbindend leiderschap. De eigen praktijk van de deelnemers zélf staat centraal in de individuele en in company opleidingen van Leiderschapsdomeinen. Frans groeide van afdelingshoofd naar manager, directeur, burgemeester, bestuurder en toezichthouder. Hij is oorspronkelijk opgeleid tot sporttrainer en leraar lichamelijke opvoeding. Hij volgde onder meer de opleidingen Master Change Management (MCM) en mediator. Hij schreef twee boeken. In zijn boek ‘Groeien in leiderschap; begin bij jezelf en doe het samen’ vertelt hij over zijn eigen vallen en opstaan op weg naar verbindend leiden. In het recente ‘Praktijkboek Verbindend Leiderschap’ heeft hij 52 praktische tips verzameld die je direct helpen om meer vanuit verbinding te leiden. Zijn podcast is ‘De Praktijk Van Verbindend Leiden’.
Doelgroep
Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Supervisie Limburg
UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.
Aanmelden
Aanmelden kan via de heer Leo Urlings: