Start gezamenlijke leiderschapsopleiding ‘Bouwen aan Toekomstbestendige Ziekenhuiszorg’

Start gezamenlijke leiderschapsopleiding ‘Bouwen aan Toekomstbestendige Ziekenhuiszorg’

Op 4 en 5 september 2024 starten 24 zorgprofessionals en leidinggevenden van Maastricht UMC+ en Radboudumc met hun leiderschapsopleiding ‘Bouwen aan toekomstbestendige ziekenhuiszorg’. Deze opleiding wordt voor de tweede keer verzorgd door UMIO, in nauwe samenwerking met de Radboud Management Academy en de Academische Alliantie.

Radboudumc en Maastricht UMC+ werken sinds 2018 nauw samen binnen de Academische Alliantie, een strategische samenwerking waarmee ze gezamenlijk maatschappelijke en academische verantwoordelijkheid nemen voor het vormgeven van de gezondheidszorg van de toekomst. Ze werken daarin samen aan innovaties voor hoogstaande kwaliteit en duurzaamheid van de zorg, preventie en het behoud en verbetering van de gezondheid van de bevolking. Leren van elkaar over de grenzen van de eigen organisatie heen vormt dan ook een rijke en onmisbare inspiratiebron om innovatie en (medische) samenwerking succesvol vorm te geven.

Als onderdeel van deze samenwerking zijn uit beide umc’s zorgprofessionals en leidinggevenden geselecteerd om deel te nemen aan de opleiding Bouwen aan toekomstige ziekenhuiszorg.

Doelstelling

De doelstelling van de opleiding is drieledig. Ten eerste biedt het bij elkaar brengen van professionals uit beide organisaties een context om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren om zo de samenwerking tussen beide organisaties een impuls te geven. Ten tweede richt het traject zich op de individuele professionele ontwikkeling van de deelnemers en ten derde beoogt het programma de ontwikkeling van beide organisaties en de samenwerking binnen de Academische Alliantie gericht te ondersteunen.

Investeren

Gabriël Zwart, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+, is betrokken bij de opleiding en verheugd over de start van de tweede editie: ‘De zorg verandert razendsnel. Dit vraag om flexibiliteit en vernieuwingskracht van ons als academische ziekenhuizen. Dat betekent dat er ook sterk behoefte is aan vernieuwend leiderschap. Ik ben blij dat we weer Nijmeegse en Maastrichtse talenten hebben gevonden die zich op dit gebied gaan ontwikkelen. Bovendien is het waardevol dat we dit vanuit de Academische Alliantie aanpakken. Als Radboudumc en Maastricht UMC+ staan we immers voor dezelfde uitdagingen. Met deze opleiding leren we van elkaar en investeren we in onze relatie, nu en in de toekomst.’

Modules

Deze opleiding bestaat uit 13 moduledagen gebundeld in 8 modules, als onderdeel van een leiderschapsonwikkeltraject. Voor beide organisaties is het van belang dat leidinggevenden het vermogen hebben om vanuit meerdere perspectieven op ontwikkelingen binnen en buiten de eigen organisatie te reflecteren en dat zij bij kunnen sturen indien nodig. Specifieke vragen die hierbij relevant zijn, zijn:

  • Gegeven de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan, wat is in die context de maatschappelijke opgave van ziekenhuizen en welke samenwerkingsvormen zijn hiervoor nodig?
  • Hoe kan de ziekenhuisorganisatie zo worden ingericht en veranderd dat patiënten en zorgprofessionals centraal staan, de ziekenhuisorganisatie wendbaar blijft en medische zorg nu en in de toekomst economisch houdbaar kan worden geleverd?
  • Wat betekent het om leiding te geven aan een zich continu ontwikkelende organisatie, in een complexe omgeving, en welke vaardigheden zijn daarvoor nodig?

In deze opleiding worden perspectieven vanuit de (sociaal-organisatorische) bedrijfskunde en leiderschap gebruikt om bovenstaande vragen te behandelen. De gekozen werkvormen stimuleren samenwerking tussen de deelnemers van beide organisaties en leren van elkaar. De opleiding biedt een rijke leeromgeving voor de individuele deelnemers, met een voor UMIO karakteristieke, optimale mix van theorie en praktijk om de groei van deelnemers te optimaliseren.

Download ons programmaoverzicht

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.