Opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn

Opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn

In het kort

• 
september 2025
Taal: Nederlands
Locatie: Maastricht
Duur: 1,5 jaar (18 lesdagen)
Totaalbedrag collegegeld: €9.995

Contact

Carmen Vonken & Daan Westra
Programmamanagers
+31 6 48 35 62 85/+31 43 388 1553

De zorgsector in Nederland staat voor immense uitdagingen. Vergrijzing, de toenemende vraag naar langdurige zorg, personeelstekorten en technologische innovaties dwingen organisaties om voortdurend te evolueren. Om toekomstbestendige zorg te waarborgen, is strategisch en innovatief leiderschap noodzakelijk. De opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn, een samenwerking tussen Health Services Research en UMIO, biedt professionals de kennis, vaardigheden en mindset om hun organisatie effectief door deze complexe ontwikkelingen te leiden.

UMIOINNOVATE

Wat kun je na afloop van de opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn?

Na afronding van de opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn beschik je als deelnemer over de kennis, vaardigheden en mindset om de complexe uitdagingen in de zorgsector aan te pakken. Je begrijpt de bredere context waarin zorgorganisaties opereren en kunt strategische beslissingen nemen die op de lange termijn bijdragen aan de duurzaamheid en relevantie van je organisatie. Door inzicht te krijgen in externe factoren zoals regelgeving, technologische ontwikkelingen en arbeidsmarktkrapte, leer je hoe je kunt helpen je organisatie beter te positioneren binnen deze dynamische omgeving.

Daarnaast ontwikkel je de vaardigheid om je organisatie wendbaar en veerkrachtig te maken. Je leert strategieën voor innovatie en verandermanagement toe te passen, zodat je organisatie optimaal kan inspelen op veranderingen in de sector. Ook krijg je handvatten om samenwerking binnen de organisatie te bevorderen, bruggen te slaan tussen verschillende afdelingen en gezamenlijke strategieën te formuleren die bijdragen aan duurzame transformatie.

Naast deze strategische en organisatorische competenties is er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Je versterkt je leiderschapskwaliteiten en ontwikkelt vaardigheden zoals creativiteit en effectief samenwerken. Ook leer je hoe een mensgerichte en toekomstgerichte mindset helpt om niet alleen veranderingen te begrijpen en omarmen, maar ook om hier actief aan bij te dragen. Persoonlijke verantwoordelijkheid en reflectie spelen hierbij een cruciale rol.

Tijdens de opleiding doe je waardevolle praktijkervaring op door middel van een strategiesprint, waarin je samen met andere deelnemers innovatieve oplossingen ontwikkelt voor vraagstukken in de zorg. Daarnaast werk je aan een persoonlijk ontwikkelplan en een beleidsplan, waarin je reflecteert op hoe je de opgedane kennis kunt inzetten om je eigen organisatie te verbeteren. Inspiratiesessies en kennisdagen met experts en gastsprekers uit de sector zorgen ervoor dat je niet alleen theoretische inzichten opdoet, maar ook leert van praktijkervaringen en best practices.

Opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn Picture 1
Opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn Picture 2

De opleiding van anderhalf jaar beslaat in totaal 18 lesdagen en vindt plaats op donderdagen in Maastricht. Het onderwijs wordt verzorgd in het Nederlands en omvat een mix van onderwijsmethodes. Ter voorbereiding op de lessen wordt van deelnemers verwacht dat ze ongeveer drie uur per week aan zelfstudie besteden. De studiebelasting is zo ingericht dat er een goede balans is tussen werk, privé en studie.

Deze opleiding richt zich op drie essentiële invalshoeken: Ecosysteem, Organisatie en Zelf. Deze holistische aanpak stelt deelnemers in staat om strategisch te handelen, flexibel te organiseren en zichzelf als leider verder te ontwikkelen.

De drie pijlers van deze opleiding

  1. Ecosysteem: Inzicht in de bredere context

De zorgsector is dynamisch en wordt beïnvloed door externe ontwikkelingen zoals wet- en regelgeving, demografische verschuivingen en technologische vooruitgang. Tijdens deze module leren deelnemers hoe deze factoren hun organisatie raken en hoe ze hierop kunnen anticiperen. Dit helpt hen bij het nemen van strategische beslissingen die duurzaam en toekomstbestendig zijn.

  1. Organisatie: Wendbaarheid en innovatie binnen de organisatie

Hoe kunnen zorgorganisaties zich aanpassen aan de continue veranderingen in het ecosysteem? Deze module focust op verandermanagement, strategieontwikkeling en innovatie. Deelnemers leren hoe ze hun organisatie veerkrachtig en flexibel houden, afdelingen met elkaar verbinden en gezamenlijke strategieën ontwikkelen voor duurzame groei.

  1. Zelf: Persoonlijke groei en leiderschap

Leiderschap in de zorg vereist meer dan alleen strategisch inzicht. Deze module richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Vaardigheden zoals empathie, samenwerken, creatief denken en mensgericht leiderschap komen uitgebreid aan bod. Dit stelt deelnemers in staat om niet alleen veranderingen te begrijpen en omarmen, maar ook actief bij te dragen aan de transformatie van hun organisatie.

Onderwijsvormen:

  • Kennisdagen: Interactieve sessies met professoren en experts, inclusief praktijkvoorbeelden en discussies.
  • Inspiratiesessies: Gastsprekers delen inzichten over o.a. Community Care, Zorgtechnologie & AI en duurzame inzetbaarheid van personeel.
  • Sprintsessies: Deelnemers werken in teams aan innovatieve oplossingen voor uitdagingen binnen de zorg.
  • Finaledag: Presentatie van de strategie sprint en reflectie op persoonlijke ontwikkeling.

Deze opleiding is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in de zorg- en welzijnssector, of op een andere manier een rol hebben bij de transformatie van deze sector (zoals gemeenten, woningbouw en verzekeraars). Deelnemers bekleden een leidinggevende functie, zoals:

  • Directie
  • Hoger management
  • Innovatiemanagers
  • Clustermanagers

De interactieve opzet van de opleiding biedt volop ruimte voor kennisdeling en netwerkvorming, met als doel gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen voor de toekomst van zorg en welzijn.

Voorafgaand aan de opleiding vindt een online groepsintake plaats waarin leerdoelen worden opgehaald. Deze leerdoelen vormen de basis voor het persoonlijke ontwikkelplan.

Toelatingseisen:

  • Minimaal hbo werk- en denkniveau (aantoonbaar via diploma of relevante werkervaring).
  • Minimaal 10 jaar werkervaring in de zorg- of welzijnssector.

De deelnemer die de opleiding succesvol afsluit, ontvangt een diploma van Universiteit Maastricht. Dit diploma betreft geen bachelor- of masterdiploma (daarvoor is het aantal studiepunten van de opleiding niet omvangrijk genoeg), maar de opleiding is nadrukkelijk wel op universitair niveau. Afgestudeerden tonen dan ook met het diploma aan dat zij op universitair niveau zijn opgeleid en dat zij functies kunnen bekleden waarbij een universitaire opleiding gevraagd wordt.

Om het diploma te ontvangen dient de deelnemer een individuele opdracht en een teamopdracht uit te voeren. De teamopdracht bestaat uit een deelname aan een strategiesprint waarin de deelnemers in teams toewerken naar innovatieve oplossingen voor een gekozen uitdaging binnen de zorg. De individuele opdracht is een persoonlijk ontwikkelplan en een persoonlijke reflectie op het opleidingstraject plus een beleidsplan waarin de deelnemer reflecteert op hoe men met de opgedane kennis de eigen organisatie kan verbeteren, inclusief een duidelijk verbeterplan op de gekozen uitdaging voor de organisatie.

Deze opleiding is een samenwerking tussen UMIO/Innovate en het Health Services Research (HSR) departement van Universiteit Maastricht:

  • UMIO/Innovate richt zich op executive education en innovatie in organisaties.
  • Health Services Research (HSR) verbetert de kwaliteit van leven en zorg door multidisciplinair onderzoek en onderwijs.

Met deze opleiding zetten we gezamenlijk een stap richting een duurzame, innovatieve en toekomstbestendige zorgsector!

Contact

Carmen Vonken & Daan Westra
Programmamanagers
+31 6 48 35 62 85/+31 43 388 1553

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit programma? Download dan onze programmabrochure!

Ontmoet ons team

Aankomende evenementen

Nieuws & Inzichten

Andere opleidingen

Over UMIO

UMIO is de executive education-tak van de Maastricht University School of Business and Economics. UMIO biedt diverse opleidingen aan die ontworpen zijn om je verder te helpen in je carrière. Onze opleidingen zijn ook in-company beschikbaar en kunnen worden aangepast aan de behoeften van jouw organisatie.

UMIO heeft een maatschappelijk doel en daarom geen winstoogmerk. De strategie is om de kennis en expertise van de universiteit te ontsluiten voor individuen, bedrijven en organisaties. Dat zie je terug in onze prijzen.

Over Maastricht University

Gelegen in het hart van Europa is Maastricht University de meest internationale universiteit van Nederland. Maastricht University staat bekend om haar Probleemgestuurd Onderwijs en internationale oriëntatie. Studenten werken samen in kleine groepen om problemen uit de echte wereld op te lossen. 

De Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door AACSB, AMBA en EQUIS, en heeft daarmee een Triple Crown Accreditation.  Slechts 1% van de Business Schools in de wereld heeft deze drie accreditaties.

Plan een adviesgesprek

Twijfel je of een opleiding bij jou past? Vraag dan een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek aan. In dertig minuten bekijken we wat het beste bij jou past.

Download jouw brochure voor de Opleiding Transformatie in Zorg en Welzijn

Verplichte velden zijn gemarkeerd. Vul deze velden in voordat je op ‘Verstuur’ drukt.

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Download ons programmaoverzicht

Verplichte velden zijn gemarkeerd. Vul deze velden in voordat je op ‘Verstuur’ drukt.

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.